Metsästyskoirien jäljestyskoe (MEJÄ)

Metsästyskoirien jäljestämiskoe on suunniteltu mittaamaan koiran taitoa jäljestää haavoittunutta hirvieläintä. Jäljestyskoirat toimivat korvaamattomana apuna mm. kolarihirvien jäljestämisessä. Kokeissa on kaksi luokkaa: avoinluokka (AVO) ja voittajaluokka (VOI). Voittajaluokka on tarkoitettu koirille, jotka ovat saavuttaneet kaksi kertaa avoimen luokan ensimmäisen palkinnon.

Koiralle voidaan anoa Suomen jälkivalion (FIN JVA) arvoa, kun se on saavuttanut kolme voittajaluokan ykköstulosta, sekä sillä on näyttelystä laatuarvosteluna vähintään hyvä. Kokeeseen osallistuvan koiran tulee olla vähintään 9 kuukauden ikäinen. Kokeen alimmassa luokassa (AVO) voidaan kilpailla ilman näyttelytulosta.

MEJÄ-koe on työteliäs koemuoto. Osallistujien tulee varata kokeeseen kaksi päivää, koska kokeisiin osallistumisen edellytyksenä on yleensä korvaavan jäljen tekeminen. Jäljet tehdään pareittain lumettomalle maalle, riistarikkaaseen maastoon. Hyviä maastoja ovat mm. kangasmetsä, kuusikko ja mäntymetsä. Jäljen teko alkaa suunnistamisella ja jäljen merkitsemisellä sekä kuitunahalla että piilomerkeillä.

Seuraava vaihe on jäljen veretys, eli jälki kuljetaan sienen kanssa ja samalla poistetaan avomerkit. Käytettävä veri on joko naudan tai hirvieläimen verta. Käytännössä jokainen kokeeseen osallistuja tekee kaksi jälkeä. Osallistujat opastavat yhden jäljen ja toimivat jälkiparina toisen jäljen teossa.

Koepäivänä kuljetaan kaksi jälkeä, oman koiran kanssa jäljestetään koejälki ja opastetaan edellisenä päivänä tehty jälki toiselle koirakolle. Kokeen jälkeen jäljet vielä puretaan, merkit poistetaan, osallistujien toimesta.

(Varsinaisilla sivullla on lisää tekstiä ja kuvia)